برگه تعهد نظارت یک سند رسمی است که در آن مهندس ناظر 4 رشته سازه، معماری، برق و مکانیک، مالک با احراز هویت رسمی خود به مرجع صدور پروانه ساختمان، مسئولیت های خود را در اجرای پروژه ساختمانی مشخص میکنند. این برگه شامل اطلاعات زیر است:
- نام و مشخصات مهندس ناظر، شماره نظام مهندسی، شماره پروانه اشتغال و شماره امضای شهرداری
- نام و مشخصات مالک، شماره شناسنامه، نام پدر و آدرس محل سکونت
- آدرس، تعداد طبقات و متراژ کل پروژه ساختمانی
- وظایف و مسئولیت های مهندس ناظر، مالک و شهرداری در رابطه با رعایت مقررات ساختمانی و ضوابط شهرسازی
- شرایط و ضوابط تعویض ناظر
برگه تعهد نظارت یکی از مدارک ضروری برای دریافت جواز ساخت و شروع عملیات ساختمانی است. این برگه نشان میدهد که مهندس ناظر مورد تایید شهرداری و نظام مهندسی است و به مالک و کارفرما نیز به صورت رسمی معرفی می شود و به عبارتی با احراز رسمی هویت وی به صورت قانونی و محضری، مسئولیت نظارت پرونده ملک نوسازی را بر عهده می گیرد. برگه تعهد نظارت باعث میشود که مهندس ناظر در قبال انطباق عملیات ساختمانی با مقررات ملی ساختمان، ضوابط شهرسازی، نقشه های مصوب و پروانه ساختمانی پاسخگو باشد و شهرداری نیز در کنار نظارت مجزا بر روند ساخت و ساز، نسبت به پیگیری گزارشات تخلف ناظر و سایر مراجع ذیصلاح اقدام نماید.
2-6-2 مبحث دوم مقررات ملی ساختمان: شهرداری ها و سایر مراجع صدور پروانه ساختمان موظفند با اعلام کتبی وزارت مسکن و شهرسازی و یا سازمان نظام مهندسی ساختمان استان و ناظران، در خصوص وقوع تخلف ساختمانی، در اسرع وقت با اطلاع ناظر، دستور اصلاح را صادر نمایند و تا زمان رفع تخلف از ادامه کار جلوگیری نمایند.
برگه تعهد نظارت برای هر رشته مهندسی مختلف است. برای یک پروژه ساختمانی معمولا چهار رشته مهندسی عمران، معماری، برق و مکانیک نیاز به نظارت دارند. بنابراین برای هر رشته یک برگه تعهد نظارت جداگانه تنظیم میشود.ناظرین پروژه پس از معرفی از طریق سامانه نظام مهندسی به مالک یا وکیل رسمی وی می بایست برگه تعهد خود را همراه با مالک گواهی امضاء نمایند و پس از آن با مالک یا وکیل رسمی وی قرارداد نظارت ببندند. بعد از ثبت برگه تعهد نظارت در سامانه شهرداری و طی شدن فرآیند اداری صدور جواز ساختمانی، مهندس ناظر هماهنگ کننده میتواند پس از اطمینان از ثبت برگه تعهد مجری در سازمان نظام مهندسی و بررسی مدارک و اسنادی نظیر اطمینان از قرارداد مالک با آزمایشگاه های بتن، جوش و میلگرد، بیمه های مسئولیت مدنی و شخص ثالث کارگاه، تجهیز کارگاه و … گزارش شروع عملیات ساختمانی را صادر کند.
بند 3-4-14 مبحث دوم مقررات ملی ساختمان: شروع هر گونه عملیات ساختمانی منوط به داشتن مجری و معرفی وی به ناظران حقیقی می باشد پروانه ساختمان و مجوز شروع عملیات ساختمانی باید دارای امضای همه ناظران و ناظر هماهنگ کننده پروژه ساختمان و مجری باشد.
مفاد تعهدات مهندسین ناظر و کارفرما در برگه سبز تعهد نظارت
به صورت کلی مهندسین ناظر در برگه سبز تعهد نظارت این جمله را متعهد می گردد:
اعلام تعهد می نمایم که برابر ضوابط و مقررات شهرداری و مقاد نقشه های مصوبه و با رعایت مقررات ملی ساختمان و اصول فنی بر احداث ساختمان نظارت نمایم.
مراحل مختلف عملیات ساختمانی را طبق مقررات ملی ساختمان علاوه بر مراحل مندرج در ظهر پروانه صدور به (دفاتر خدمات الکترونیک شهر) گزارش نمایم.
اینجانب از میزان ظرفیت اشتغال مجاز سال جاری اطلاع دارم و عهد می نمایم در انجام خدمات فوق الذکر حدود و صلاحیت و ظرفیت مجاز سال جاری رعایت شده است.
تعهدات مهندس معمار:
- بازدید از محل ملک قبل از شروع به طراحی و تطبیق موقعیت و ابعاد ملک با فرم دستور نقشه صادره
- رعایت تعهد نامه ۱۸ ماده ای ارائه شده از سوی امور مهندسین ناظر
- همکاری لازم با مهندس محاسب در خصوص تطبيق نقشه های معماری با نقشه های محاسباتی، رعایت شرح خدمات مهندسین معمار طبق مصوبه وزارت مسکن و شهرسازی
تعهدات مهندس محاسب:
- بازدید از محل ملک قبل از انجام محاسبات و تطبیق موقعیت و ابعاد ملک با نقشه های معماری مصوب
- ذكر مقاومت خاک ، نوع آهن آلات مصرفی و ابعاد جوش مورد نیاز در نقشه های ارائه شده
- تعیین محل های قابل استفاده جهت حفر چاه روی پلان فونداسیون
- رعایت کلیه آئین نامه ها استانداردها و مقررات ملی ساختمان در محاسبات رعایت کامل شرح خدمات مهندسین محاسب طبق مصوبه وزارت مسکن و شهرسازی
تعهدات مهندس طراح تأسیسات مکانیک و برقی:
- بازدید از محل ملک و تطبیق موقعیت و ابعاد ملک با نقشه های معماری مصوب ، سازه و تأسیسات
- رعایت کلیه آئین نامه ها ، استانداردها و مقررات ملی ساختمان رعایت کامل شرح خدمات مهندسین برق و تأسیسات طبق مصوبه وزارت مسکن و شهرسازی
تعهدات مهندس ناظر:
- اعمال نظارت مستمر در هنگام تخریب گودبرداری و اجرا عملیات ساختمانی مطابق با نقشه های مصوب و پروانه ساختمانی صادره
- ارائه گزارش بموقع از کلیه مراحل ساختمانی به شهرداری منطقه بخصوص از مراحلِ اتمام ، آرماتوربندی فونداسیون قبل از بتون ریزی، اتمام اسکلت بندی ساختمان پوشش هر سقف قبل از بتون ریزی، اتمام سفتکاری ، اتمام تأسیسات، اتمام نازک کاری و پایانکار
- ارائه گزارش بموقع به شهرداری منطقه در صورت عدم رعایت مفاد پروانه و نقشه های مصوب و عدم رعایت مسائل ایمنی از سوى كارفرما (حداكثر ظرف مدت ۷۲ ساعت)
تبصره : چنانچه در هنگام کنترل ساختمان توسط شهرداری تخلفی ملاحظه شود که قبلا توسط مهندس گزارش نشده باشد ، شهرداری مجاز است از ادامه همکاری با ناظر مربوطه خودداری نماید.
* در صورت انصراف از ادامه نظارت ضمن ذکر علت و ارائه گزارش کامل از عملیات ساختمانی به شهرداری منطقه مربوطه تا معرفی رسمی مهندس ناظر جدید با موافقت دفتر امور مهندسین ناظر مسئولیت نظارت كماكان بعهده ناظر اولیه خواهد بود.
تعهدات مهندس ناظر تأسیسات برقی و مکانیکی:
- کنترل کیفیت لوازم و مصالح و تجهیزات تأسیسات برقی و مکانیکی
- بازدید و برنامه ریزی سیستم های مختلف زیر کار تأسیساتی و کنترل و تست آنها
- بازدید و کنترل کلیه سیستم های روکار موتورخانه و سایر تجهیزات و تأسیسات روکار دیگر در پروژه
- راه اندازی سیستمهای مختلف تأسیساتی و کنترل دستور العمل راهبردی و نگهداری و ارائه آن
- ارائه گزارش بموقع به شهرداری منطقه 6- ارائه گزارش در صورت عدم رعایت مفاد پروانه و نقشه
تعهدات کارفرما در برگه سبز تعهد نظارت:
با توجه به معرفی ناظران توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران متعهد می گردم کلیه عملیات ساختمانی را از شروع تا اتمام با اطلاع و تحت نظارت نامبرده انجام داده و از اجرای هر گونه عملیات غیر مجاز خودداری نمایم با آگاهی کامل از مندرجات پروانه صادره کلیه مقررات مربوط به آن را رعایت و چنانچه بر خلاف آن اقدام گردد، هیچگونه اعتراضی را در برابر قوانین و مقررات شهرسازی و ساختمانی از خود سلب و اسقاط می نمایم.
برخی دیگر از تعهدات کارفرما:
- عدم دخالت و عدم ارائه طریق در طراحی معماری و محاسباتی از نظر ضوابط و مقررات ۲
- انجام کلیه عملیات ساختمانی، از شروع تا اتمام با اطلاع و تعهد نظارت مهندس ناظر مربوط و مطابق با مفاد پروانه ساختمانی و نقشه های تصویبی و خودداری از انجام هرگونه عملیات ساختمانی غیر مجاز
- اخذ مجوز شروع عملیات ساختمانی از مهندس ناظر و ارائه آن به منطقه قبل از آغاز عملیات کارگاهی
- تأمین کلیه وسائل ایمنی کارگاه مطابق با نظر مهندس ناظر مربوطه و پیش بینی های لازم در زمان عقد قرارداد با پیمانکاران در این زمینه و قبول مسئولیت حوادث ناشی از عدم رعایت آن
- بکارگیری اکیپ های فنی و تخصصی در کلیه مراحل ساختمانی
برخی نکات مهم در رابطه با صدور مجوز اتمام عملیات ساختمان
همچنین در پایان به صورت مختصر نکاتی را در باب صدور مجوز عملیات ساختمانی خواهیم گفت و در پست های بعدی در این زمینه یادداشت های بیشتری خواهیم نوشت. لذا یادآور می شویم که مهندسین ناظر تا زمانی که اجرای عملیات ساختمانی مطابق سه رکن اصلی ” مقررات ملی ساختمان، نقشه های مصوب و پروانه ساختمانی” به پایان نرسیده باشد، صدور هر گونه گواهی اتمام عملیات ساختمانی توسط مهندسین ناظر امری خطیر تلقی و تخلفی آشکار است که می تواند منجر به جرائم انتظامی گردد.
بند 13-2 مبحث دوم مقررات ملی ساختمان: ناظران ساختمان مکلفند عملیات ساختمانی را که توسط مجری و تحت نظارت آنها احداث می شود در حیطه صلاحیت مندرج در پروانه خود از لحاظ انطباق ساختمان با مشخصات مندرج در پروانه، نقشه ها، محاسبات و مشخصات فنی منضم به آن و مقررات ملی ساختمان بر اساس شرح خدمات مصوب مهندسان رشته ساختمان نظارت کرده و در پایان کار مطابق عملیات اجرایی ساختمان را با مدارک فوق گواهی نمایند.
ماده 31 و 35 آئین نامه اجرائی ماده 33 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان: صدور پایان کار منوط به صدور شناسنامه فنی و ملکی پروژه تحت نظارت می باشد لذا ضرورت دارد ناظرین محترم از صدور گواهی اتمام عملیات ساختمانی قبل از تکمیل و ارائه شناسنامه فنی و ملکی توسط سازنده ذیصلاح و سازمان نظام مهندسی استان، اجتناب نمایند.